Skip directly to content

leef-beter

Tips tegen pijn veroorzaakt door aambeien

Tips tegen pijn veroorzaakt door aambeien

 • Neem contact op met je zorgverlener voordat je begint aan een dieet of een behandelplan.
 • Zorg ervoor dat je genoeg vezels binnenkrijgt. Vezels zitten voornamelijk in groenten, bonen, peulvruchten, noten en fruit.
 • Bij vezelrijke voeding is het belangrijk om extra te drinken. Experts raden aan om per dag 8 glazen te drinken.
7 manieren om meer vezels binnen te krijgen

7 manieren om meer vezels binnen te krijgen

Contoleer je dagelijkse vezelinname aan de hand van de volgende eenvoudige punten :

 1. Begin elke dag met volkoren
  Op de verpakking is te lezen hoeveel vezels er in een product zitten. Meergranenproducten en alle gemalen tarweproducten bevatten minder vezels dan volkoren producten. Probeer ten minste 5 gram vezels per portie binnen te krijgen. Het is ook goed om een banaan te eten in de ochtend - dit is al goed voor 3 gram vezels.
 2. Eet bonen
  Bonen zitten vol met vezels. Een portie gekookte bonen is vaak al goed voor meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Voeg ze toe aan salades, soep of pasta’s.
 3. Meer bruin, minder wit
  Bruine rijst, volkorenbrood en volkorenpasta zijn essentiële onderdelen van een vezelrijk dieet.
 4. Bak gezond
  Vervang witte bloem en meel zoveel mogelijk door volkorenmeel. Let daarbij wel op dat volkorenmeel zwaarder is dan normaal meel. Je zult dan ook de hoeveelheid bakpoeder moeten verhogen met ongeveer 1 theelepel op 3 kopjes volkorenmeel.
 5. Eet elke dag een appel
  Appels bevatten pectine, een oplosbaar vezel dat langzaam verteert. Dit zorgt voor het gevoel van een volle maag.
 6. Lekkere tussendoortjes
  Meng noten – zoals amandelen of cashewnoten – rozijnen, zonnebloempitten en volkorenzoutjes door elkaar, zodat je een lekkere snack-mix krijgt. Neem het mee in de auto of zet het op je bureau. Op deze manier kun je gemakkelijk vezelrijk snacken tussen de maaltijden door.
 7. Vals spelen met koken
  Je kunt op meerdere manier vals spelen bij het bereiden van je eten. Gebruik bijvoorbeeld broodkruimels in plaats van oplosbare havermout in gerechten zoals gehaktbrood. Voeg tarwekiemen toe aan gehaktballen of voeg lijnzaad toe aan je met groenten gevulde smoothie.
Uitgebalanceerd diëten om aambeien te verminderen

Uitgebalanceerd diëten om aambeien te verminderen

Neem altijd eerst contact op met je dokter voor je begint met een dieet of behandelplan. Gevarieerd en vezelrijk eten is een van de meest effectieve manieren die aambeien helpen te reduceren.

Uit eten: 8 tips om meer vezels binnen te krijgen

Contoleer je dagelijkse vezelinname aan de hand van de volgende eenvoudige punten:

 1. Ga voor een volkorenontbijt. Er zijn genoeg mogelijkheden voor een vezelrijk ontbijt in de morgen.
 2. Kies voor bruin brood of roggebrood in plaats van wit brood bij het bestellen van een sandwich / tosti.
 3. Kies voor gebakken aardappelen met de schil er nog omheen, in plaats van friet. De schil van een aardappel is namelijk erg vezelrijk. Het voegt 4 tot 5 gram vezels toe aan je maaltijd.
 4. Ga voor een pastagerecht die gevuld is met groente. Vraag of het mogelijk is om volkorenpasta te krijgen.
 5. Wanneer je gaat eten in een Mexicaans restaurant is het beter om de rijst over te slaan en extra veel bonen te eten.
 6. Helemaal geen rijst eten is saai, eet daarom bruine rijst in plaats van witte rijst. Bruine rijst bevat vier keer zo veel vezels als witte rijst. Een kopje bruine rijst telt vier gram vezels.
 7. Ga voor een bijgerecht dat uit (gestoomde) groenten bestaat. Als je de keuze hebt, kies dan voor broccoli, bloemkool en / of spruiten. Deze groenten zijn rijk aan vezels.
 8. Kies voor een dessert dat verse bessen bevat. Hier zitten veel vezels in, en ze zijn nog lekker zoet ook.

Nogmaals: Neem altijd eerst contact op met je dokter voor je begint met een dieet of behandelplan.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging

Probeer zoveel mogelijk te bewegen. Lichaamsbeweging in combinatie met een gezond dieet kan de stoelgang verbeteren en zorgt voor minder nieuwe aambeien, wat weer een stap in de goede richting is.

Is het veilig om te bewegen?

Er is geen reden om niet te bewegen vanwege aambeien, tenzij het ongemakkelijk voelt. Als een oefening niet goed voelt, doe dan een andere oefening.
Wanneer de aambeien oplaaien, is het goed om geen oefeningen te doen die druk zetten op het rectale gebied. Door deze druk kunnen aambeien oplaaien. Paardrijden of fietsen zijn hier voorbeelden van, omdat hierbij het rectum onder druk wordt gezet. Ook gewichtheffen is schadelijk. Door het heffen en laten zakken van de gewichten wordt het rectale gebied onder druk gezet.

Verklein het risico van oplaaiingen 

Bepaalde oefeningen helpen tegen aambeien doordat ze de darmfunctie stimuleren en het rectale gebied verstevigen. Stimulering van de darmfunctie vermindert verstopping (verstopping veroorzaakt aambeien). Oefeningen die de hartslag verhogen, zorgen dat er meer bloed naar het rectale gebied stroomt. Dit versterkt het weefsel en brengt voedingsstoffen en zuurstof naar de ontstoken gebieden. Dit verlicht de aambei-vorming.
 
Ook gematigde lichamelijke beweging, zoals 20 minuten stevig wandelen, kan de darmfunctie stimuleren en zorgen voor bloedtoevoer en spierspanning. Hardlopen, zwemmen en aerobics zijn goede lichamelijke oefeningen.
 
Ook oefeningen zoals yoga verbeteren de spieren en verminderen de symptomen. De volgende oefeningen versterken de bekken en de anale spieren:

‘Kegel’-oefeningen

‘Kegel’-oefeningen helpen om de bekkenspieren en de anale en rectale spieren van de vrouw sterker te maken –  met name na bevalling. Daarnaast zijn de oefeningen goed voor de spijsvertering en voorkomen ze constipatie. Span de vaginale spieren (alsof u tijdens uw toiletbezoek halverwege ophoudt met plassen), houd dit een paar seconden vast, ontspan en herhaal dit een aantal keer. Deze oefening is bijna overal uit te voeren.

Aanspannen van de billen

Door het aanspannen van de billen wordt de anale sluitspier sterker. Door de bilspieren aan te spannen en weer los te laten en dit te herhalen, wordt deze spier getraind. Deze oefening is op elk moment en op elke plaats uit te voeren.
 
Overleg altijd voor de start van een dieet een serie oefeningen met de zorgverlener. 
 
Omgaan met oplaaiingen buitenshuis

Omgaan met oplaaiingen buitenshuis

Het is soms onvermijdelijk dat aambeien buitenshuis oplaaiien. Raak niet in paniek. Het helpt om de juiste geneesmiddelen mee te nemen en te weten wat er aan gedaan kan worden.

Het behandelen van aambeien buitenshuis

 1. Het kan erg vervelend zijn om buitenshuis pijn, jeuk of bloedingen aan de aambeien te hebben. Het is belangrijk om van te voren uit te zoeken waar de toiletten zijn in de restaurants, winkelcentra, theaters of in het openbaar vervoer.
 2. Vergeet niet om altijd Sperti-zalf (25 gram) mee te nemen. De tube is klein, onopvallend en past eenvoudig in een zak of tas.
 3. Sommige mensen vinden het prettig om extra ondergoed mee te nemen.

Tips om buitenshuis oplaaiingen te verminderen

Het onderbreken van routines, bijvoorbeeld door een lange reis, kan voor verstopping zorgen. Chronische verstopping kan voor aambeien zorgen door de zwellingen in de anale en rectale aderen. Om onderweg verstoppingsproblemen te voorkomen, is het belangrijk veel water te drinken, te bewegen en evenwichtige en vezelrijke voeding te eten.

 1. Maak direct gebruik van een toilet als u aandrang heeft.
 2. Maak gezonde voedingskeuzes als u uit eten gaat.
 3. Langdurig zitten kan leiden tot zwellingen, met aambeien als gevolg. Wissel zitten af met opstaan en bewegen zodat er een betere circulatie in het anale en rectale gebied is. Bij een hard oppervlak is het belangrijk om op een kussen te zitten om de zwelling van bestaande aambeien te verminderen en het ontstaan van nieuwe aambeien te voorkomen.
 4. Langdurig staan kan voor druk op het anale en rectale gebied zorgen. Deze druk kan voor nieuwe aambeien zorgen. Het is daarom belangrijk om tijdens periodes van langdurig staan, gewicht te verplaatsen of kleine stukjes te lopen.
De emotionele impact van aambeien

De emotionele impact van aambeien

Ondanks dat de fysieke impact van aambeien zeer pijnlijk is, kan de emotionele impact van aambeien groter zijn. Mensen met aambeien beschrijven gevoelens van schaamte, isolatie en schande als gevolg van hun toestand.

Gevoelens van frustratie en verdriet kunnen opspelen omdat niet deelgenomen kan worden aan activiteiten, men voelt schaamte om in stilte pijn te moeten leiden en wanhopige gevoelens over het verlies aan controle of angst voor nieuwe oplaaiingen.

Wees ervan bewust dat deze gevoelens ook bij anderen spelen. Ruim 1/3 van alle Nederlanders heeft wel eens last (gehad) van aambeien. Door de negatieve gevoelens onder ogen te zien, is er ruimte voor positieve gedachtes. Door te praten met een familielid, vriend of zorgverlener zal er meer openheid en begrip vormen. Door het met iemand te delen, wordt de last lichter.

De stress-factor

Iedereen kan wel eens te maken hebben met stress in zijn of haar leven – in gezinssituaties, werk of op financieel gebied. Stress heeft effect op het ontstaan van aambeien. Stress kan voor spijsverteringsproblemen en overbelasting zorgen. Op het moment dat men zich gestrest voelt, wordt de sluitspier afgesloten en komt er druk te staan op het rectum. Als gevolg van constipatie en diarree ontstaan vervolgens aambeien. Wat een nog grotere impact heeft is de keuze voor slecht voedsel met constipatie als gevolg. Chronische verstopping leidt tot druk in het anale en rectale gebied en veroorzaakt aambeien.

 

Last van stress? Zorg voor lichamelijke beweging, doe yoga, luister naar muziek of zorg voor rust en kalmte door andere opties te proberen.

Top 10 Anti-Stress tips

 1. Wees actief: Elke vorm van oefening of lichaamsbeweging zorgt voor stressvermindering. Ook voor mensen die geen atleet zijn, zorgt lichaamsbeweging voor vermindering van stress. Lichamelijke beweging zorgt voor een feel-good moment, scherpt de zintuigen, heeft een positief effect op het humeur en neemt irritaties weg. Wandelen, joggen, tuinieren, schoonmaken, fietsen, zwemmen, gewichtheffen en alle andere sporten zorgen voor stressvermindering.
 2. Meditatie: Door te mediteren gaat de aandacht uit naar andere dingen en worden de gedachten van stress verdrongen. Meditatie zorgt voor een gevoel van rust, vrede en evenwicht. Dit heeft een positief effect op de algemene gezondheid. Meditatie, visualisatie en beeldspraak kunnen op elk moment beoefend worden. Of men nu aan het wandelen is, of wacht voor een afspraak bij de dokter.
 3. Lachen: Een goed gevoel voor humor kan niet alle kwalen genezen, maar zorgt wel voor een positief gevoel – zelfs als het begint met een valse lach. Als men lacht, wordt de mentale belasting lichter en dit veroorzaakt positieve fysieke veranderingen op het lichaam waardoor de stressreactie vermindert en er een prettig en ontspannen gevoel wordt gecreëerd. Lees daarom grappen, vertel ze, bekijk een komische film of bezoek een grappige vriend.
 4. Verbinden: Bij stress en prikkelbaarheid is het niet verstandig om jezelf te isoleren. In plaats daarvan moet je sociaal contact maken met vrienden en familie. Sociaal contact is een goede manier om stress kwijt te raken omdat het voor afleiding zorgt, steun biedt, voor weerstand zorgt tegen de up’s en down’s in het leven en zorgt voor een goed gevoel.
 5. Geef om jezelf: Alles zelf doen lijkt misschien verleidelijk, maar dit is meestal niet uitvoerbaar, niet zonder er een prijs voor te betalen. Leer “nee” te zeggen tegen sommige taken, of delegeer ze aan anderen. “Ja” zeggen lijkt de gemakkelijkste weg om de vrede te bewaren, om problemen te voorkomen en het snelste naar een oplossing te leiden. In werkelijkheid zorgt het voor interne conflicten, omdat je eigen behoeftes en die van je familie op de tweede plaats worden gezet. Dit leidt tot stress, boosheid, weerzin en zelfs wraakgevoelens.
 6. Doe aan Yoga: Door verschillende houdingen en gecontroleerde ademhalingsoefeningen is yoga een populaire ontspanner. Yoga combineert fysieke en mentale elementen om zo vrede in lichaam en geest te realiseren. Dit helpt je te ontspannen en reguleert stress en angst. Probeer yoga alleen of in een klas – je kan yogaklassen bijna overal vinden. Vooral Hatha yoga zorgt voor ontspanning, vanwege de rustigere en gemakkelijkere bewegingen.
 7. Slaap: Door stress slaap je vaak minder goed. Je hebt te veel te doen – en te veel om over na te denken – met slechte nachtrust als gevolg. De tijd dat je slaapt is juist de tijd dat je lichaam en geest weer opladen. Verder bepaalt de kwaliteit en hoeveelheid slaap je stemming, energieniveau, concentratie en algemene functioneren. Als je slaapproblemen hebt, zorg er dan voor dat je een stille en rustige bed-routine hebt: Luister naar rustige muziek, zet timers weg en zorg voor regelmaat.
 8. Dagboek: Het uitschrijven van gedachten en gevoelens is een goede manier om van opgekropte emoties af te komen. Denk niet te veel na, laat het gewoon gebeuren. Schrijf wat in je op komt. Niemand anders leest het, dus het taalgebruik hoeft niet perfect te zijn. Zet je gedachtes gewoon op papier – of computerscherm. Als je klaar bent, kun je het weggooien, of bewaren om er later nog eens naar te kijken.
 9. Speel en luister muziek: Het beluisteren of maken van muziek is een goede ontspanner, omdat het voor mentale afleiding zorgt, je spieren ontspant en voor een afname in stresshormonen zorgt. Zet het volume hoger en laat je geest doordrenken met muziek. Als niet bij je past, neem dan een andere hobby die je leuk vindt, zoals tuinieren, naaien, tekenen – iets om op te focussen, zodat de dingen die leiden tot stress worden vergeten
 10. Zoek een therapeut: Als je stress je te veel wordt en het lastig wordt er mee om te gaan, of als de tips hierboven niet werken, wordt het tijd voor versterking. Zoek een professionele therapeut of coach. Therapie kan een goed idee zijn als de stressgevoelens te overweldigend worden en je niet meer los laten. De dagelijkse routines thuis, op school of op het werk kunnen te zwaar worden. Professionele coaches of therapeuten kunnen helpen de bron van je stress te vinden en je nieuwe manieren aanleren om met de stress om te gaan.
Gebruik van het toilet

Gebruik van het toilet

Het lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld, maar gezonde toiletgewoonten kunnen u helpen aambeien te voorkomen. Chronische verstopping kan leiden tot druk in de anale of rectale aders die tot aambeien leiden kunnen.

Veel mannen en vrouwen hebben last van verstopping. Bovendien is de pijn van verstopping een van de oorzaken van oplaaiende aambeien. Een harde toiletbril trekt aan het weefsel van de anus. Als dat weefsel beschadigd is, kunnen de aderen verdikken en inzakken in het anale kanaal. Dit worden aambeien. Bij bestaande aambeien verslechtert de harde toiletbril de situatie en voorkomt het genezing. Dus hoe voorkomt u het risico van verstopping? Drink veel water, eet een evenwichtig, vezelrijk dieet en ga naar het toilet zodra u aandrang heeft.

Doen

 • Ga zodra u aandrang heeft naar het toilet
  Als u een oplaaiing ondervindt, kunt u de toiletgang uitstellen vanwege de pijn. Het is echter belangrijk te gaan, zodra er aandrang is. Uitstellen kan bijdragen aan chronische verstopping.
 • Reserveer tijd voor het toiletbezoek
  Verstopping is te voorkomen door op vaste tijdstippen het toilet te bezoeken, het liefst als er tijd is voor een ongestoord bezoek.

Niet doen

 • Niet persen
  Persen legt extra druk op uw endeldarm, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Probeer niet te persen of uw adem in te houden wanneer u het toilet gebruikt.
 • Niet te lang op het toilet zitten
  Zit niet langer dan vijf minuten op het toilet. De druk op de endeldarm kan aambeien veroorzaken of richt nog meer schade aan, aan bestaande aambeien. Als er niks gebeurt, sta op, loop rond en ontspan, alvorens het opnieuw te proberen.
Zwangerschap en Bevalling

Zwangerschap en Bevalling

Uw lichaam ondergaat vele veranderingen tijdens de zwangerschap. De ontwikkeling van aambeien kan een van deze veranderingen zijn. Veel vrouwen krijgen aambeien tijdens zwangerschap en bevalling. Twee op de vijf vrouwen met kinderen krijgt aambeien als gevolg van de zwangerschap.

Het veroorzaken van aambeien door zwangerschap heeft een aantal redenen. De baarmoeder van een vrouw oefent druk uit op de ‘hemorrhoidal’-bloedvaten. Een tweede reden is dat zwangere vrouwen een verhoogde bloedtoevoer hebben waardoor de druk in de aderen toeneemt. Daarnaast zorgen hormonen ervoor dat een zwangere vrouw de spieren die haar rectum ondersteunen ontspant en de baby meer druk uitoefent op haar aderen. Daarbij komt ook dat zwangerschap vaak verstopping veroorzaakt (een oorzaak van aambeien). Hierdoor is het niet verwonderlijk dat zwangerschap aambeien kan veroorzaken.

Wat u kunt doen

U kunt aambeien voorkomen of oplaaiingen minimaliseren door eenvoudige aanpassingen aan uw levensstijl te maken:

 • Drink water
  Het drinken van 8 à 10 glazen water per dag kan helpen het risico op verstopping te verminderen. Daarnaast verzacht het uw stoelgang en vereenvoudigt het passeren van afscheiding (dit vermindert het risico op oplaaiing van de aambei)
 • Eet een evenwichtig en vezelrijk dieet
  Volg een - door uw zorgverlener goedgekeurd - dieet waarin veel vezels zijn verwerkt om constipatie te voorkomen.
 • Doe aan lichaamsbeweging
  Een beetje lichaamsbeweging is goed voor de spijsvertering en versterkt uw ondersteunende spieren in uw anale en rectale gebied, en onderlijf. Met uw zorgverlener goedkeuring kunt u gaan wandelen of kunt u andere niet-inspannende activiteiten doen.
 • Doe ‘Kegel’-oefeningen
  Kegel-oefeningen helpen bij het versterken van bekkenspieren en anale en rectale spieren na de bevalling. Dit bevordert de spijsvertering en het voorkomt obstipatie. Om Kegel-oefeningen te doen spant u uw vaginale spieren aan (alsof u halverwege uw toiletbezoek ophoudt met plassen ), blijf de spieren een paar seconden aanspannen, ontspan vervolgens en herhaal meerdere malen. Het is een discrete oefening die kan je bijna overal kunt doen.
 • Ga naar het toilet zodra u aandrang heeft
  Ophouden kan bijdragen aan constipatie. Als moeder zijnde is het moeilijk tijd voor jezelf te maken. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk dat u tijd maakt voor toiletbezoek— bij voorkeur op een tijdstip dat u niet gestoord wordt. Bekijk meer tips voor het bezoeken van het toilet.
 • Behoud een gezond gewicht
  Extra lichaamsgewicht oefent verhoogde druk uit op uw onderlijf. Dit verhoogt uw risico op het krijgen van aambeien. Probeer binnen de grenzen van het streefgewicht te blijven dat is voorgesteld door uw zorgverlener.
 • Voorkom lange periodes staan of zitten
  Staan of zitten kan druk uitoefenen op uw rectum en veroorzaakt aambeien, of verergerd bestaande aambeien. Als u lange periodes zit om borstvoeding te geven, probeer dan verschillende houdingen aan te nemen, zoals achterover leunen, of ga zitten op een cirkelvormig kussen.