Skip directly to content

Gebruik van het toilet

Gebruik van het toilet

Het lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld, maar gezonde toiletgewoonten kunnen u helpen aambeien te voorkomen. Chronische verstopping kan leiden tot druk in de anale of rectale aders die tot aambeien leiden kunnen.

Veel mannen en vrouwen hebben last van verstopping. Bovendien is de pijn van verstopping een van de oorzaken van oplaaiende aambeien. Een harde toiletbril trekt aan het weefsel van de anus. Als dat weefsel beschadigd is, kunnen de aderen verdikken en inzakken in het anale kanaal. Dit worden aambeien. Bij bestaande aambeien verslechtert de harde toiletbril de situatie en voorkomt het genezing. Dus hoe voorkomt u het risico van verstopping? Drink veel water, eet een evenwichtig, vezelrijk dieet en ga naar het toilet zodra u aandrang heeft.

Doen

 • Ga zodra u aandrang heeft naar het toilet
  Als u een oplaaiing ondervindt, kunt u de toiletgang uitstellen vanwege de pijn. Het is echter belangrijk te gaan, zodra er aandrang is. Uitstellen kan bijdragen aan chronische verstopping.
 • Reserveer tijd voor het toiletbezoek
  Verstopping is te voorkomen door op vaste tijdstippen het toilet te bezoeken, het liefst als er tijd is voor een ongestoord bezoek.

Niet doen

 • Niet persen
  Persen legt extra druk op uw endeldarm, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Probeer niet te persen of uw adem in te houden wanneer u het toilet gebruikt.
 • Niet te lang op het toilet zitten
  Zit niet langer dan vijf minuten op het toilet. De druk op de endeldarm kan aambeien veroorzaken of richt nog meer schade aan, aan bestaande aambeien. Als er niks gebeurt, sta op, loop rond en ontspan, alvorens het opnieuw te proberen.