Skip directly to content

Omgaan met oplaaiingen buitenshuis

Omgaan met oplaaiingen buitenshuis

Het is soms onvermijdelijk dat aambeien buitenshuis oplaaiien. Raak niet in paniek. Het helpt om de juiste geneesmiddelen mee te nemen en te weten wat er aan gedaan kan worden.

Het behandelen van aambeien buitenshuis

  1. Het kan erg vervelend zijn om buitenshuis pijn, jeuk of bloedingen aan de aambeien te hebben. Het is belangrijk om van te voren uit te zoeken waar de toiletten zijn in de restaurants, winkelcentra, theaters of in het openbaar vervoer.
  2. Vergeet niet om altijd Sperti-zalf (25 gram) mee te nemen. De tube is klein, onopvallend en past eenvoudig in een zak of tas.
  3. Sommige mensen vinden het prettig om extra ondergoed mee te nemen.

Tips om buitenshuis oplaaiingen te verminderen

Het onderbreken van routines, bijvoorbeeld door een lange reis, kan voor verstopping zorgen. Chronische verstopping kan voor aambeien zorgen door de zwellingen in de anale en rectale aderen. Om onderweg verstoppingsproblemen te voorkomen, is het belangrijk veel water te drinken, te bewegen en evenwichtige en vezelrijke voeding te eten.

  1. Maak direct gebruik van een toilet als u aandrang heeft.
  2. Maak gezonde voedingskeuzes als u uit eten gaat.
  3. Langdurig zitten kan leiden tot zwellingen, met aambeien als gevolg. Wissel zitten af met opstaan en bewegen zodat er een betere circulatie in het anale en rectale gebied is. Bij een hard oppervlak is het belangrijk om op een kussen te zitten om de zwelling van bestaande aambeien te verminderen en het ontstaan van nieuwe aambeien te voorkomen.
  4. Langdurig staan kan voor druk op het anale en rectale gebied zorgen. Deze druk kan voor nieuwe aambeien zorgen. Het is daarom belangrijk om tijdens periodes van langdurig staan, gewicht te verplaatsen of kleine stukjes te lopen.