Skip to main content
Wat zijn aambeien banner

Wat zijn aambeien?

Het is zo’n onderwerp waar je pas over nadenkt als je er last van krijgt. Het is helaas ook nog steeds een onderwerp waar veel mensen liever niet makkelijk over praten, terwijl het een veel voorkomende aandoening is. 30% Van de Nederlanders heeft weleens last van aambeien. Iedereen kan wel eens last krijgen van aambeien. De kans op het krijgen van aambeien hangt niet af van geslacht, etnische achtergrond of leeftijd. Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap of bij de bevalling wel meer kans op aambeien.

Aambeien zijn ontstoken, uitgezakte zwellichamen in het slijmvlies van de anus of sluitspier. Zwellichamen zijn eigenlijk netwerkjes van kleine aderen.

Wat zijn aambeien

Ze kunnen opzwellen en ontspannen. Hierdoor blijft de anus voor en na het passeren van de ontlasting gesloten. Soms kunnen zwellichamen ontstoken raken en te sterk opzwellen en uitzakken. We spreken dan van aambeien (hemorroïden). Je kunt last hebben van inwendige en uitwendige aambeien.

Uitwendige aambeien zien eruit als roodblauw doorschijnende knobbeltjes en geven meer ongemak. Ze ontwikkelen zich onder de huid rond de anus. De pijn bij uitwendige aambeien is in het algemeen heftiger dan bij inwendige aambeien. Dit komt met name door de bovenliggende huid, die door de zwelling van de bloedvaten geïrriteerd raakt.

Aambeien zijn vaak niet gevaarlijk maar kunnen wel voor jeuk, pijn en irritatie zorgen waardoor dagelijkse bezigheden zoals zitten, fietsen of een toiletbezoek vervelend kunnen zijn. Sperti kan bij zowel inwendige als uitwendige aambeien verlichting bieden. Sperti is een vertrouwde oplossing bij aambeien.

Lees meer over Sperti Zalf & Zetpillen