Skip to main content
Zwangerschap banner

Ben je zwanger?

Dan beleef je een heel bijzondere periode in je leven. In je lichaam verandert er van alles. Hierdoor kun je net als bijna iedere vrouw last krijgen van ‘zwangerschapskwaaltjes’, zoals aambeien. Maak je geen zorgen. Aambeien zijn onschuldig, ze kunnen wel ongemak geven.

Hoe ontstaan aambeien?

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam hormonen aan waardoor het bindweefsel en de spieren soepeler worden. Dit vergemakkelijkt het dragen van het kind, maar de bloedvaten worden gevoeliger voor druk. Het kind krijgt zuurstof en voedsel via het bloed, wat voor extra druk zorgt op de vaatwanden. Naarmate het kind groter en zwaarder wordt, neemt de druk op de bloedvaten in het onderlichaam toe. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan, tijdens de zwangerschap, maar ook bij de bevalling.

De veranderingen in de hormoonhuishouding zorgen ook dat de darmen trager werken. Er kan hierdoor sneller verstopping ontstaan. Ook dit geeft extra druk op de vaatwanden en vergroot de kans op aambeien.

Voor bijna iedere zwangere vrouw zijn dit normale, natuurlijke ongemakken. Niet iets om je voor te schamen of ongerust over te maken. Ze hebben ook niets te maken met leeftijd of slechte hygiëne. Ze horen gewoon bij een zwangerschap.

Probeer Sperti

Sperti kan ook tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Je merkt verlichting.

Lees meer over wat je kunt doen bij aambeien