Skip directly to content

Over aambeien

Wat zijn aambeien?

De anus is een sluitspier die opengaat als de ontlasting moet passeren. Aan de binnenkant van die sluitspier zitten zwellichaampjes: dit zijn elastisch opgehangen netwerkjes van bloedvaatjes die werken als een kraanleertje. Ze helpen de kringspier gesloten te houden, zodat er niet zomaar vocht of gas uit de anus lekt. Als de zwellichaampjes door te veel druk zakken, spreken we van aambeien. Aambeien zijn dus uitgezakte zwellichamen met aderen erin. Ze zijn het beste te vergelijken met spataderen. 

Je kan last krijgen van twee soorten aambeien. Enerzijds de inwendige aambeien, die aan de binnenkant van de anus zitten en optreden in het lagere rectum. Anderzijds uitwendinge aambeien, die te zien zijn als roodblauw doorschijnende knobbeltjes die zich ontwikkelen onder de huid rond de anus.

Inwendige aambeien zijn meestal pijnloos, zelfs wanneer zij bloedingen produceren. Interne aambeien kunnen alleen pijnlijk zijn als ze uitgeperst of uitgeduwd worden door de anus (ook wel een "verzakte aambei" genoemd). Dit kan tevens leiden tot irritatie en jeuk.

Uitwendige aambeien zijn ongemakkelijker, omdat de bovenliggende huid hierbij geïrriteerd raakt. Bij een bloedstolsel binnen een uitwendige aambei is de pijn plotseling hevig en adviseren wij dat u een arts raadpleegt.

Bekijk hier onze producten.

Oorzaken van aambeien

Voorkomende oorzaken van aambeien zijn:

 • Te hard persen tijdens de stoelgang
 • Harde ontlasting (verstopping)
 • Diarree
 • Langdurig op het toilet blijven zitten
 • Lange periodes zittend of staand doorbrengen
 • Veel in gehurkte houding zitten
 • Overgewicht
 • Een zwangerschap of bevalling (tijdelijke verslapping van het weefsel)
 • Uitoefenen van zwaar werk
 • Anale gemeenschap
 • Genetische overdracht van aambeien binnen gezinnen
 • Verzwakking van het bindweefsel in de endeldarm en de anus dat vaak op latere leeftijd voorkomt
 • Geneesmiddelen. Namelijk als bijwerking van bijvoorbeeld middelen die ijzer bevatten, plasmiddelen en sommige middelen tegen een depressie, psychose of ernstige pijn.

Bekijk hier onze producten.

5 stadia van aambeiklachten

 1. Pijn, helderrood bloed aan de ontlasting, doordat de aambei gaat bloeden als de ontlasting erlangs schuurt.
 2. De aambei komt naar buiten, maar trekt ook weer vanzelf naar binnen.
 3. De aambei blijft aan de buitenkant zitten, maar kan wel teruggeduwd worden.
 4. De aambei kan niet meer teruggeduwd worden en doet erg veel pijn.
 5. De sluitspier sluit niet meer goed. Lekkende ontlasting geeft irritatie en jeuk en er is vaak een remspoor te zien in de slip.

Zolang de aambei aan de binnenkant van de anus zit, is er meestal niets aan de hand. Pijn aan de anus hoeft niet altijd te komen door aambeien. Bij een scherpe pijn en bloeding kan de oorzaak bijvoorbeeld ook een scheurtje in de anus zijn. Zo’n scheurtje ontstaat, net als aambeien, door te veel druk op de anus.

Bekijk hier onze producten.

Symptomen van aambeien

Het eerste symptoom van aambeien is vaak een geringe hoeveelheid ‘vers’ bloed op de ontlasting en last van afscheiding, irritatie en jeuk.

Aambeien zijn niet levensbedreigend. Symptomen variëren sterk per persoon en zijn afhankelijk van een inwendige of uitwendige aandoening. Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Pijnloos bloeden tijdens de stoelgang
 • Anale jeuk
 • Anale pijn en/of ongemak
 • Rectaal branden en/of pijn
 • Zwelling rond de anus
 • Een zwelling in de buurt van de anus, mogelijk gevoelig of pijnlijk
 • Het lekken van de ontlasting 
Symptomen inwendige aambeien

Interne aambeien veroorzaken over het algemeen geen symptomen. Wel kunnen interne aambeien pijnlijk zijn als deze worden uitperst door de anus (ook wel een "uitgezakte aambei" genoemd). Wanneer dit gebeurt, veroorzaakt het irritatie en jeuk.

Symptomen externe aambeien

Externe aambeien zijn ongemakkelijker dan interne aambeien, omdat de bovenliggende huid geïrriteerd raakt. Als een bloedstolsel zich binnen een externe aambei vormt, dan kan de aambei zeer pijnlijk worden.

Bekijk hier onze producten. 

Wie krijgen aambeien?

Ruim 1/3 van alle Nederlanders heeft wel eens last (gehad) van aambeien. De helft van hen heeft hier minimaal 1 keer per jaar last van, één op de zeven heeft hier zelfs 9 keer per jaar of vaker last van. Aambeien zijn niet geslacht, ras - of leeftijd gerelateerd. Zowel mannen als vrouwen krijgen er last van. Vrouwen hebben kans om aambeien te krijgen tijdens de zwangerschap of bevalling.  

Bekijk hier onze producten.

Verdwijnen aambeien?

Aambeien verdwijnen niet zomaar als je ze eenmaal hebt. Zogenoemde ‘oplaaiingen’ komen en gaan echter wel. Sperti geneesmiddelen geven u verlichting tegen symptomen van oplaaiingen. Om het risico van oplaaien te reduceren en nieuwe aambeien te voorkomen, kan men veranderingen in levensstijl doorvoeren. De belangrijkste is het verminderen van verstopping met een evenwichtig en vezelrijk dieet. Dit zorgt niet voor een totale genezing van aambeien, maar kan u helpen uw symptomen te verlichten. Het verbetert uw levenskwaliteit.

Bekijk hier onze producten.

'Oplaaiende' aambeien

Aambeien kunnen te allen tijde, met of zonder waarschuwing, ‘oplaaien’. Bij sommige mensen worden de oplaaiingen veroorzaakt door stress, dieet en verstopping. De lengte en de ernst van de oplaaiing verschilt per persoon. Veel voorkomende symptomen zijn pijn, jeuk, een branderig gevoel en zelfs bloeden.

Tijdens een uitbarsting kan een warme douche of bad verlichting geven. Ook het gebruiken van Sperti-geneesmiddelen helpt om de symptomen, tijdens de oplaaiing, tegen te gaan. 

Bekijk hier onze producten.

Wanneer uw arts raadplegen?

Symptomen van aambeien zijn vergelijkbaar met, of indicaties van, andere ernstige aandoeningen. Als u bloedingen heeft of denkt aambeien te hebben, raadpleeg dan uw arts. 

In de volgende gevallen raden we u aan naar uw huisarts te gaan: 

 • Als de klacht al langer dan 2 weken bestaat
 • Als u hevige rectale bloedingen heeft
 • Als de ontlasting zwart of teerachtig is
 • Als tijdens de stoelgang bloedstolsels of bloed zijn vermengd met de afscheiding
 • Bij een uitpuilende aambei
 • Bij een verandering in het stoelgangpatroon, plotseling of geleidelijk
 • Bij buikpijn, een opgeblazen gevoel en braken
 • Als er regelmatig remsporen in de slip zitten
 • Bij een drukkende gevoel of bij aandrang zonder dat er iets komt

Bekijk hier onze producten.

Medische behandeling van aambeien

Geneesmiddelen 

Sperti biedt geneesmiddelen die tijdelijk de ‘oplaaiingen’ van aambeien verlichten.  

De geneesmiddelen zijn bedoeld voor tijdelijk gebruik. Stop met gebruik en raadpleeg uw arts als:

 • Bloedingen optreden  
 • Uw symptomen verergeren of niet verbeteren binnen 7 dagen
 • U een allergische reactie ontwikkelt 

Worden de symptomen ernstiger? Dan zijn de volgende behandelingen een optie:

Invasieve behandeling

In een externe aambei kan een bloedstolsel ontstaan. Door middel van een incisie wordt snelle hulp geboden door het stolsel te verwijderen. Bij aanhoudende bloedingen of pijnlijke aambeien kan de zorgverlener een invasieve behandeling aanbevelen. Mogelijkheden hiervoor zijn:

 • Afbinding met rubberband: De aambei wordt vastgetrokken door een speciaal instrument dat een rubberband om de basis van de aambei plaatst. Uiteindelijk verschrompelt hierdoor de aambei.
 • Injectie (‘Sclerotherapie’): Bij deze behandeling wordt een geneesmiddel in de aambei geïnjecteerd zodat het weefsel van de aambei  krimpt.
 • Coagulatie (infrarood, laser of bipolaire): Door middel van laser, infrarood licht of hitte, worden kleine bloedende interne aambeien uitgehard en gekrompen.
Chirurgische behandeling

Als geen enkele behandeling succesvol is, of de aambeien zeer groot zijn, kan de zorgverlener de volgende chirurgische behandelingen aanbevelen:

 • Verwijderen van de aambei (“hemorrhoidectomy”): De chirurg verwijdert overdadig weefsel dat het bloeden veroorzaakt.
 • Vastzetten van de aambei (“hemorrhoidopexy”): Deze behandeling blokkeert de bloedtoevoer naar het hemorrhoidale weefsel.

Bekijk hier onze producten.

 

Zwangerschap en aambeien

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Een zwangerschap is iets om je op te verheugen. Jammer genoeg heeft de zwangerschap soms ook minder aangename kanten.

Bijna iedere vrouw heeft tijdens haar zwangerschap last van zwangerschapskwaaltjes. Veel kwaaltjes ontstaan door veranderingen van de hormoonhuishouding en door de groeiende baby, die steeds meer plaats inneemt en daardoor drukt op omliggende lichaamsdelen. Hoewel de zwangerschapskwaaltjes meestal onschuldig zijn, kunnen ze nogal wat ongemak geven. Een van die veel voorkomende kwaaltjes is aambeien.

Hoe ontstaan aambeien tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap vinden er veel veranderingen in het lichaam plaats. Deze veranderingen kunnen de druk op de bloedvaten in het onderlichaam vergroten, waardoor aambeien kunnen ontstaan.

Gedurende de zwangerschap maakt het lichaam hormonen, die zorgen dat het bindweefsel en de spieren versoepelen. Hierdoor wordt het dragen van de baby makkelijker, maar door de verslapping van het bindweefsel om de bloedvatwanden, worden de bloedvaten gevoeliger voor druk. Om de baby te voorzien van zuurstof en voedsel, vindt er een verhoogde bloedtoevoer naar het onderlichaam plaats. Dit zorgt voor extra druk op de vaatwanden. Die druk wordt nog eens versterkt door het steeds groeiende gewicht van de baby.

Hiernaast zorgen de hormonen er ook voor, dat de darmen trager gaan werken, waardoor er gemakkelijke verstopping kan ontstaan. Ook dit zorgt voor extra druk op de vaatwanden.

Al deze ongemakken zijn natuurlijk en horen bij een zwangerschap. Ze hebben dan ook niets te maken met leeftijd of slechte hygiëne. Er is dus geen enkele reden voor schaamte of ongerustheid.

Bekijk hier onze producten.