Skip to main content
Wat te doen bij aambeien banner

Wat te doen bij aambeien?

Als je aambeien hebt wil je er uiteraard zo snel mogelijk vanaf. Je kunt vrij eenvoudig de klachten van aambeien verminderen of de kans op aambeien verkleinen. Vraag bij twijfel altijd eerst je huisarts om advies. Hieronder lees je onze belangrijkste tips. Ze helpen niet alleen aambeien te voorkomen of klachten en symptomen te verlichten, ze kunnen ook leiden tot een betere levenskwaliteit.

Probeer Sperti

Sperti, de Nr. 1 in Nederland*, is al jaren een vertrouwde oplossing bij aambeien. Je kunt verlichting merken van de jeuk, de pijn of het branderige gevoel.

Water drinken

Met 1,5-2L water per dag verklein je het risico op verstopping. Water versoepelt de ontlasting en vergemakkelijkt de stoelgang. Je hoeft niet of minder te persen, waardoor de kans op irritatie of op het ontstaan van aambeien kleiner is.

Gevarieerd en vezelrijk eten

Ook een gevarieerd eetpatroon waarin veel vezels zijn verwerkt, kan zorgen voor een zachte, soepele ontlasting. Zo kun je verstopping of obstipatie voorkomen. Je hebt ruime keus uit vezelrijke producten. Denk aan volkorenbrood, -meel en -pasta, bonen, fruit en bruine rijst. Of aan tussendoortjes, zoals noten, rozijnen, zonnebloempitten en volkorenzoutjes.

Bewegen

Lichaamsbeweging stimuleert de darmfunctie en de bloedsomloop en versterkt de spieren, ook die in het onderlichaam. Probeer daarom zo veel mogelijk te bewegen. Ga wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, aerobics, yoga of kies andere lichamelijke activiteiten.

Let wel op. Bijvoorbeeld bij paardrijden, fietsen of gewichtheffen zet je het anale gebied onder extra druk. Met aambeien kun je dat beter vermijden. Als een bepaalde sport of activiteit niet goed voelt, probeer je gewoon iets anders. Als je maar regelmatig beweegt.

Gezonde toiletgewoonte

De plas ophouden en toiletbezoek uitstellen kunnen bijdragen aan verstopping. En die vergroot de kans op aambeien of verergering van aambeiklachten. Ga daarom als het kan al bij de eerste aandrang naar het toilet. Neem er de tijd voor, ontspan. Probeer niet te persen of je adem in te houden. Je vergroot ermee de druk op de endeldarm, wat aambeien kan veroorzaken of aambeiklachten kan verergeren.

Gezond gewicht

Elke extra kilo verhoogt de druk op het onderlijf en verhoogt daarmee het risico op aambeien. Bepaal samen met bijvoorbeeld je huisarts jouw gezonde gewicht en probeer daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te blijven.

Niet te lang staan of zitten

Met lang staan of zitten kun je druk uitoefenen op de anus. Dit kan aambeien veroorzaken of bestaande klachten verergeren. Probeer je lichaamshouding zo veel mogelijk af te wisselen.

Kegel-oefening

Deze oefening helpt vrouwen bij het versterken van bekken- en anale spieren. Belangrijk tijdens de zwangerschap en vóór en na de bevalling. De oefening bevordert ook de spijsvertering, wat verstopping of obstipatie kan tegengaan.

De Kegel-oefening: span de vaginale spieren aan (alsof je halverwege het plassen moet ophouden), blijf ze een paar seconden aanspannen en ontspan vervolgens. Herhaal dit meerdere malen. Dit is een goede, discrete oefening die je bijna overal kunt doen.

Oefening: Billen aanspannen

Met het aanspannen van de billen versterk je de anale sluitspier. Je traint de spier door de bilspieren even aan te spannen en weer los te laten en dit te herhalen. Dit kun je op bijna elk moment en op elke plaats oefenen.

Omgaan met stress

Iedereen kan weleens te maken krijgen met stress. Stress kan voor spijsverteringsproblemen en overbelasting zorgen. Als gevolg daarvan kunnen aambeien ontstaan. Probeer daarom stress te voorkomen of zo veel mogelijk te verminderen. Elke vorm van oefening en lichaamsbeweging zorgt al voor stressvermindering. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen, tuinieren, je huis schoonmaken, maar ook slapen, yoga, meditatie en ga zo maar door.

Erover praten

Aambeien kunnen irritatie en pijn geven, ze kunnen je ook een gevoel van schaamte of frustratie bezorgen. Het is een schrale troost, maar je bent niet alleen. Ruim 30% van alle Nederlanders heeft weleens last (gehad) van aambeien. Door erover te praten met je partner, een goede vriend of vriendin of met je huisarts of zorgverlener kun je voor jezelf al meer openheid en begrip creëren. En dat geeft je ruimte voor positieve gedachten.

Operatief verwijderen

Soms is een operatie noodzakelijk. Echter is een operatieve verwijdering zeer uitzonderlijk, dit gebeurt alleen bij zware en pijnlijke afwijkingen in overleg met je huisarts.

Lees meer over Sperti Zalf & Zetpillen